Een tekort aan zuurstof

Door een tekort aan zuurstof in het bloed kan kortademigheid en benauwdheid optreden. Soms is dat alleen ’s nachts of tijdens inspanning, maar het tekort kan ook chronisch zijn. Door de inzet van zuurstoftherapie wordt geprobeerd het zuurstoftekort aan te vullen. Zuurstof wordt bij verschillende ziektebeelden ingezet en is een belangrijk onderdeel van de therapie. Door het volgen van een zuurstoftherapie raakt de cliënt minder snel vermoeid. Dagelijkse handelingen zullen bij het volgen van de zuurstoftherapie gemakkelijker gaan, hoewel dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het algemene doel van zuurstofbehandeling is de kwaliteit van leven van de cliënt met zuurstoftekort te verbeteren.

Zuurstoftherapie

Zuurstof is een medicijn en wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening voorschreven door een arts. Aan de hand van de uitgevoerde onderzoeken bepaalt de arts niet alleen of zuurstoftherapie nodig is, maar ook hoeveel liter per minuut en hoeveel uur dit per dag moet zijn. Het is ook mogelijk dat deze therapie alleen nodig is tijdens inspanning of tijdens de slaap. Tevens kan zuurstoftherapie ingezet worden bij de behandeling van clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn is een zeer frequente en ernstige vorm van hoofdpijn. De toediening is dan alleen nodig tijdens een clusterhoofdpijnaanval. Dit om deze aanval te couperen.

Zuurstofsystemen

Welk zuurstofsysteem de cliënt krijgt, hangt af van de specifieke situatie en de wensen van de behandelend arts. Binnen Medidis zijn medewerkers speciaal opgeleid, zodat zij goed kunnen kijken naar individuele mogelijkheden en houden waar mogelijk rekening met de wensen die er zijn.