Wat is slaapapneu precies?

Apneu betekent ademstilstand. OSAS wordt ook wel het obstructieve slaapapneu syndroom genoemd. Deze veroorzaakt een ademstilstand en veroorzaakt daardoor obstructies of afsluitingen in de bovenste luchtwegen. Tijdens de slaap verslappen de spieren van het lichaam. De weefsels van de keel, het zachte gehemelte en de tongbasis vallen hierdoor naar binnen. Op die manier raken de bovenste luchtwegen volledig of gedeeltelijk afgesloten. Ondertussen blijven de hersenen signalen doorsturen, om door te blijven werken. Deze signalen worden gestuurd naar onze belangrijkste ademhalingsspier, het middenrif. Zo wordt in de luchtwegen een onderdruk opgebouwd. Hierdoor trekken ze samen en worden ze volledig worden afgesloten.

Diagnose

Vanaf vijf à tien apneus per uur, van langer dan tien seconden per stilstand, wordt het lichaam gevaarlijk belast, doordat het niet voldoende zuurstof krijgt. Het lichaam heft deze ademstilstanden op door een ‘alarmsignaal’ te geven aan de hersenen. De zogenoemde noodwekreactie, ook wel ‘arousal’ genoemd. Door deze telkens terugkerende arousals wordt het slaappatroon verstoord. Zo krijgt u onvoldoende diepe slaap. In speciale slaapcentra vindt onderzoek plaats, dat zich vooral richt op diagnostiek en behandeling van deze aandoening. Gelukkig kunnen veel cliënten goed worden geholpen met CPAP-therapie en daarbij behorende apparatuur. Een goede nachtrust doet immers wonderen. Men voelt zich door het gebruik van deze therapie weer fit en energiek.

Slaapapneu en de mogelijke gevolgen

  • Slaapapneu cliënten ontwaken met een vermoeid en gebroken gevoel.
  • Lichaam en geest kunnen zich tijdens de slaap niet voldoende herstellen.
  • De kwaliteit van leven gaat aanzienlijk achteruit.
  • Een toename van het risico op ongevallen. Thuis, op de werkplek en in het verkeer.
  • Het nachtelijk zuurstofgebrek kan op de lange termijn het hart en de hersenen beschadigen.
  • Het risico op een hoge bloeddruk stijgt.
  • Hard snurken is ook slecht voor de slaapkwaliteit van de partner.

Mensen die met dit probleem te maken hebben, moeten onmiddellijk hun arts raadplegen, zodat de oorzaak van het probleem kan worden aangepakt.